Mr. Great Wall foreviget som fuglekonge

Skrevet 2. juli 2024

Den 4. juli 2023 blev jeg kåret til årets fuglekonge i Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab. Dermed trådte jeg i fodsporet på mange stolte mænd, der før mig har nydt samme titel siden 1787. For mig var det ganske specielt, da det var 50 siden jeg fik mit første indtryk af selskabets traditioner, og da jeg som hjemmesideredaktør gennem 15 år havde skrevet om fuglekonger, deres malede skiver og om selskabets historie og traditioner.

 

Som fuglekonge har man både ære og pligter. En af pligterne er at lade male en skive der skal bestå for eftertiden. De mange eksisterende skiver er udstillet på Roskilde Museum, Roskilde Rådhus og Restaurant Håndværkeren. Det er en stor ære, at jeg på den måde kan komme til at sætte mit lille aftryk i lokalhistorien flere hundrede år fremover.

 

Jeg har nydt mit år som fuglekonge og er nu blevet afløst af min efterfølger. Min malede skive blev tirsdag afsløret og ophængt på Restaurant Håndværkeren.

Lige så ærefuldt det er at være fuglekonge, er det at være ”Mr. Great Wall”, en titel jeg har nydt i mange år for min mange gennemførelser af ”The Great Wall Marathon” i Huangyaguan, Kina. For mig var der ikke tvivl om, at motivet på min fuglekongeskive skulle være derfra. De to fornemme titler skulle forenes.

 

Motiver på min fuglekongeskive er taget fra et foto, hvor jeg løber over målstregen i Kina den 26. maj 2001. Dette præcis på to årsdagen for mit livs første maratonløb, samme sted.

Billedet viser mig ”svævende” over tidtagningsmåtten, mens glæden i mit ansigt vise mine følelser. I baggrunden ses mine to sønner, Emil der på tidspunktet var 6 år og Steffen der som 13-årige, 3½ timer tidligere var kommet i mål fra sit halvmaratonløb samme sted.

Fra billedmotivet op af rammens indercirkel rejser sig i grå farve en illustration af Den Kinesiske Mur. Her er rammens inderste ring udskåret så den symboliserer murens ikoniske forsvarshuller. Disse er konstrueret så man derfra kunne affyre pile og nedkaste sten mod fjenden.

Fra den grå mur er rammens bundfarve rødlig, mens bogstaver og tal samt den yderste ring i rammen er gullig. De to farver symboliserer det kinesisk flag, om end nuancerne ikke er de samme.

 

Over rammen er udformet en typisk kinesisk tagkonstruktion i sterlingsølv. Hvad der ikke ses med det blotte øje er, at der i 10 af de runde rør er kinesiske tegn, således:

 

  • I venstre side 长城 先生 der står for Mr. Great Wall
  • Centreret i toppen 亨里克 der står for Henrik
  • I højre side 鸟中之王 der står for fuglekonge

Skiven er malet af kunstmaler Anne Koldsø, mens murudskæringen er skåret af tømrermester Kim Juel Gregersen og sølvtaget er smedet af guldsmed Henrik Enig. Jeg har været stor tilfreds med samarbejdet med dem alle.

 

På bagsiden af skiven har fuglekongen lavet en lomme, der indeholder et A4-hæfte med alle oplysninger om skiven, fuglekongen, kunstnere og fuglekongens tale til Danmarks Majestæter, der blev fremsagt på fugleskydedagen, tirsdag den 2. juli 2024.

 

Oven over hæfter har kunstmaler Anne Koldsø skrevet sin signatur samt årstal for færdiggørelsen.

 

Fuglekongen rundskåretFuglekongeskive 2023Fuglekongeskive 2023 bagsidenMr Great Wall på kinesiskHenrik på kinesiskFuglekonge på kinesisk